ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ

Οι περισσότεροι άνθρωποι αγαπούν τα κοσμήματα, δημιουργούν μεγάλες συλλογές από αυτά επιλέγοντας τα στις καθημερινές τους εμφανίσεις. Προκειμένου να παραμείνουν σε βάθος χρόνου όπως ήταν όταν τα αγοράσατε, απαιτούν φροντίδα για να διατηρηθεί η λάμψη τους. Έτσι, για να σας βοηθήσουμε να το επιτύχετε αυτό δημιουργήσαμε έναν οδηγό βασικής φροντίδας κοσμημάτων ώστε να σας καθοδηγήσουμε για την σωστή φροντίδα τους.

Κανόνας Νο1

“Τα κοσμήματα είναι τα τελευταία που φοράμε όταν ντυνόμαστε και τα πρώτα που βγάζουμε όταν ξεντυνόμαστε”

Ο κανόνας αυτός σε συνδυασμό με προσεκτικό καθαρισμό και σωστή αποθήκευση μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των κοσμημάτων σας, χωρίς να χάσουν τίποτα από την αρχική τους εμφάνιση.

 

ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ

 1. Αποφύγετε να φυλάσσετε όλα τα κοσμήματα σας μαζί σε ένα κουτί, καθώς υπάρχει η πιθανότητα να χαραχτούν ή να μπερδευτούν μεταξύ τους
 2. Αφαιρέστε τα κοσμήματα κατά τη διάρκεια χειρονακτικών εργασιών. Αποφεύγετε να φοράτε κοσμήματα ενώ κάνετε χειρωνακτικές εργασίες, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με χημικά ή άλλα υγρά καθαρισμού. Ο καθαρισμός του σπιτιού, οι δουλειές στην κουζίνα ή η κηπουρική, είναι οι δουλειές που θα μπορούσαν να τραυματίσουν τα κοσμήματα σας.
 3. Αφαιρέστε τα κοσμήματα πριν την είσοδο σας σε πισίνα και Σπα. Συνίσταται να αφαιρέσετε τα κοσμήματα πριν από την είσοδό σας σε πισίνα ή σπα. Όλες οι πισίνες χρησιμοποιούν χλωριωμένο νερό που ενδέχεται να αντιδράσει με τα μέταλλα του κοσμήματος σας και να προκληθεί αποχρωματισμός ή ακόμα και κάποιοι μικροτραυματισμοί.
 4. Φορέστε τα κοσμήματά σας μετά το μακιγιάζ. Όλα τα είδη των καλλυντικών, όπως λακ, αρώματα και λοσιόν μπορεί να περιέχουν συστατικά που ενδέχεται να επηρεάσουν τα μέταλλα και να αλλοιώσουν το χρώμα και τη λάμψη των κοσμημάτων σας.
 5. Μην φοράτε κοσμήματα όταν αθλείστε. Ο ανθρώπινος ιδρώτας είναι όξινος και μπορεί να κάνει σημάδια στο κόσμημα σας.
 6. Αφαιρέστε τα κοσμήματά σας κατά την διάρκεια του ύπνου.
 7. Αποφύγετε να εκθέσετε τα κοσμήματά σας στην άμεση ηλιακή ακτινοβολία, καθώς όλα τα κοσμήματα διατρέχουν τον κίνδυνο να αποχρωματιστούν και να χάσουν τη λάμψη τους.
 8. Διατηρήστε τα κοσμηματά σας σκουπίζωντας τα με ένα μαλακό πανί πριν την αποθήκευση τους, καθώς όταν τα φοράτε έρχονται σε άμεση επαφή με τον ιδρώτα και τα φυσικά έλαια του σώματός σας.

 

ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ

Για να διατηρήσετε την αρχική κατάσταση των κοσμημάτων σας θα πρέπει να τα περιποιηθείτε σε ένα εργαστήριο χρυσοχοΐας ή ακόμα και μόνοι σας στο σπίτι. Θα πρέπει να είσαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθόλη τη διαδικασία συντήρησης των κοσμημάτων σας, τόσο ως προς τον τρόπο  αλλά και ως προς τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε, αναλόγως με το κόσμημα που επιθυμείτε να καθαρίσετε.

Πως καθαρίζεται ένα κόσμημα

 • Από καθαρό ασήμι ή ατσάλι

Το ανοξείδωτο ατσάλι είναι εύκολο να καθαριστεί καθώς δεν οξειδώνεται, δεν μαυρίζει ποτέ, ενώ εξίσου εύκολα καθαρίζονται και τα κοσμήματα από ασήμι. Αν παρόλα αυτά νιώθετε ότι το αγαπημένο σας κόσμημα χρειάζεται οπωσδήποτε καθάρισμα σας προτείνουμε μερικούς εύκολους τρόπους.

 1. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ζεστό νερό κι ένα ήπιο υγρό απορρυπαντικό πιάτων. Ρίξτε το απορρυπαντικό μέσα στο ζεστό νερό και έπειτα βουτήξετε το κόσμημά σας μέσα σε αυτό. Στην συνέχεια τρίψτε το ελαφρά με μια μαλακή οδοντόβουρτσα. Ξεπλύνετε πολύ καλά και σκουπίστε με μαλακό καθαρό πανί σχολαστικά, ώστε στεγνώνοντας να μην παραμείνουν σημάδια στην επιφάνειά του από τα άλατα του νερού και είναι έτοιμο.
 2. Μία άλλη μέθοδος είναι αυτή με την μαγειρική σόδα. Χρειάζεστε ένα σκεύος που να χωράει το κόσμημα σας, δύο κούπες ζεστό νερό και 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα και 1 αλουμινόχαρτο. Προεραιτικά μπορείτε να προσθέσετε και 1 κουταλιά χοντρό αλάτι. Τοποθετήστε το αλουμινόχαρτο καλύπτωντας την επιφάνεια του σκεύους. Ανακατέψτε και βυθίστε τα κοσμήματα σας για λίγα λεπτά. Όταν η διαδικασία καθαρισμού φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, ξεπλύνετε τα κοσμήματα με τρεχούμενο νερό για να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα και σκουπίστε τα με ένα καθαρό και στεγνό πανί. Το αποτέλεσμα θα σας εκλήξει.
 3. Μία τρίτη μέθοδος με εντυπωσιακά αποτελέσματα είναι αυτή με την οδοντόκρεμα. Θα χρειαστείτε λίγη οδοντόκρεμα και μία μαλακή οδοντόβουρτσα ή ένα μαλακό πανί. Τοποθετήστε μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας στην οδοντόβουρτσα.πανί, βρέξτε με λίγο νερό και τρίψτε με απαλές κινήσεις όλο το κόσμημα, δίνοντας έμφαση στα δύσκολα σημεία και αποφεύγοντας, όσο μπορείτε τις πέτρες και τα κρύσταλλα. Στην συνέχεια ξεπλύνετε με τρεχούμενο νερό και στεγνώστε καλά με καθαρό πανί, για να μην δημιουργηθούν λεκέδες από τα άλατα του νερού. Το κοσμημά σας είνια έτοιμο για νέες εμφανίσεις.
 4. Η μέθοδος αυτή αφορά μόνο τα ασημένια κοσμήματα. Μπορείτε να επιλέξετε για τον καθαρισμό τους χρησιμοποιώντας υγρό για το γυάλισμα των ασημικών, τα οποία μπορείτε να προμηθεθτείτε από το εμπόριο.

 

 • Από χρυσό ή επίχρυσο

 Στα χρυσά και επιχρυσωμένα κοσμήματα συνίσταται ο καθαρισμός με την χρήση οδοντόβουρτσας όπως αναφέρεται παραπάνω.

 1. Αν θέλετε να καθαρίσετε ένα επιχρυσωμένο σας κόσμημα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς αν χρησιμοποιείσετε κάποιο ακατάλληλο υλικό μπορεί να προκαλέσετε τον αποχρωματισμό του. Η καλύτερη μέθοδος για τον καθαρισμό των επίχρυσων κοσμημάτων είναι να τα αφήσετε να μουλιάσουν σε ζεστό σαπουνόνερο. Αρχικά, γεμίστε ένα μπολ με χλιαρό προς ζεστό νερό και στη συνέχεια προσθέστε μερικές σταγόνες απορρυπαντικού πιάτων στο μπολ. Ανακατέψτε το για να δημιουργήσετε ένα μείγμα με σαπούνι και αφήστε τα επιχρυσωμένα κοσμήματα σας να μουλιάσουν για 10 με 15 λεπτά. Αφαιρέστε τα κοσμήματά σας από το μπολ και ξεπλύνετε τα με ζεστό τρεχούμενο νερό. Πριν τα αφήσετε να στεγνώσουν, θα πρέπει να τα σκουπίσετε απαλά με ένα μαλακό γυαλιστικό πανί.

 

Ο παραπάνω οδηγός δημιουργήθηκε για να σας βοηθήσει να δώσετε εκτεταμένη διάρκεια ζωής σε όλα τα κοσμήματα σας.